Fogalomtár - asztrológiai házak

Fogalomtár:

Asztrológiai Házak


Fogalomtár - asztrológiai házak

Vissza az Asztrológiai Fogalomtár kezdő oldalára

V. rész:
Asztrológiai házak: életterek

Asztrológiai házak: hullámzó energiamező

Amikor horoszkópot állítunk fel egy meghatározott hely koordinátáira és a pontos időt tekintetbe véve, a földről kivetített nézőpont alapján fix pontként kijelölhető a szimbolikus horizontvonal és a legmagasabb pont, ezek lesznek az óraszámlaphoz hasonló ábra sarokpontjai.
A berajzolt TIZENKÉT MEZŐ élettereket, megnyilvánulásokat jelképez, jelölve azt, hogy az adott képesség (bolygók a jegyekben) milyen területen nyilvánulnak meg, hova irányul a képesség.
A történelmi koronként változó világnézetek és az asztrológia fejlődése szerint különböző számítási módok adják azt a különbséget, amely szerint a horoszkóp változatlan sarokpontjai közötti területet hogyan osztották fel az asztrológusok.
Az asztrológia "hőskorában" nem jelölték ábrán a cikkeket, a hullámzó energiamezőként megfogalmazott életterületeket az asztrológiával foglalkozó papok, jósművészeti szakértők ezt "érezték". Később a ma is ismert házrendszereket kiszámítva és bejelölve alkalmazták az asztrológusok, mint a Campanus, Regiomontanus, Egyenlő, Placidus, Koch,... és így tovább számítási módokat. Megállapítandó, hogy minden korban tökéletes volt az a szisztéma, amely szerint a rendszer létrejött: így ma a legtöbb asztrológus a Placidus rendszert alkalmazza a natális képletek számítására, ám helytáll a Regiomontanus a mundán célokra, és kiváló a Koch rendszer a pszicho-asztrológiai témákra.

Az élet színterei

Az asztrológiai házak úgymond "tapasztalati színterek", és a mitológiai, ezoterikus tapasztalatok alapján, archetípusok megjelenítéséhez szokva, nevezhetjük őket "színpadoknak" is. A házak mint külvilági területek jelenthetnek belsőt is, azaz lelkivilágot, önmagunkra vonatkozó képességeket, például a második ház jelölheti a magunkban hordozott tehetségeinket. A születési horoszkópon kívül (hiszen ez egy születési pillanatra vonatkozott, statikus állandóként hordoz adottságokat és lehetőségeket), számításban több kombinációs játéklehetőséget ad az életnek a percről percre változó minősége, hogyan aktiválódik hullámozva az óra-kép, a házhelyzetek pozíciója a jegyekhez képest.

A horoszkóp elemei: bolygók, jegyek, házak

A horoszkópban, legyen az született emberé vagy eseményé, a bolygók, jegyek és házak egymáshoz való viszonya soha nem véletlenszerű. Amikor a világmindenség vagy a születendő lélek irányítja a dolgok energiáját, a pillanaton, Ascendensen keresztül a kozmosz plusz erőket adhat a téma minőségének, és amikor módszeresen választunk egy általunk legjobbnak ítélt időpontot (elekciós technika), akkor a hosszabb, napokon keresztül fennálló jó hatásokat jó "helyzetbe" szeretnénk hozni a jó időzítéssel. Bár a gyakorlatban nem sokszor adódik egybeesés, elvileg azonosságokat, hasonló szimbólum tartalmakat hordoz a tizenkét jegy, mint a tizenkét ház - így elmondhatjuk, hogy Kos jegy szerű az első ház, Bika jellegű a második ház, Ikrek a harmadik és így tovább. A jelentéstartalmakat tovább kell kombinálni, amikor egy szülött első háza (megnyilvánulása) nem Kosba, hanem bármi más jegybe esik: Egóját az első háznak megfelelő Kos energiák helyett más energiák formálják, kirobbanó önérvényesítés helyett például visszahúzódó, ha Rák, óvatosan vizsgáló, ha Skorpió, elzárkózó, ha Bak, ebben a változatosságban pedig még az uralkodó planéták is módosító hatást jelentenek.

A horoszkóp házainak jelentéstartalma

Csoportosítások:
Sarokházak:I, IV, VII, X. házak, erős pozíciók, megnövekedett háttér, cselekvési energia.
Karma-házak:IV, 6, 8, 12 házak - nyomatékos az öröklött befolyásoltság, gyengébb egyéni hatalom.
Negyedek:Első, Második, Harmadik, Negyedik negyed.
Pólusos egyensúly:minden háznak meg kell tekinteni a szemben lévő viszonyait is. (-> Morin törvénye).
A horoszkóp házainak jelentéstartalma

Első ház: - személyes élet
Személyes Én, individuális megjelenés a külvilágban, túlélési ösztönös reakció, Persona, expresszív önkifejezés a külvilág felé. Kos jelleg.

Második ház: - források
Anyagi jellegű vagy személyes tehetség, konkrét kereset, egzisztenciális lehetőség, önértékelés, materiális elhelyezkedés. Bika jelleg.

Harmadik ház: - környezet, kommunikáció
Kapcsolatok, kommunikáció, testvérek, szomszédok, mozgás, kereskedelem, tanulás és okmányok, levelezés, kisebb utak. Ikrek jelleg.

Negyedik ház: - otthon
Ingatlanok, származás, eredet szerinti ház, örökletes hajlamok, családi indíttatás, generációs betegségek, földek. Rák jelleg.

Ötödik ház: - élet
Élet háza, gyermekek, szexualitás, örömök, önmegvalósítás, kreativitás, vállalkozások, kis Egó. Oroszlán jelleg.

Hatodik ház: - munka
Munka, egzisztencia érdekében kifejtett rendszeres tevékenység, szolgálat, betegségek, magunkra vett karma. Szűz jelleg.

Hetedik ház: - társ
Társkapcsolat, partnerség, TE, külvilág, házastársa, nyílt ellenségek, jogi és peres viszonyok, nyilvános szereplések, színpad. Mérleg jelleg.

Nyolcadik ház: - eltávolodás
Sötét ház, tudatalatti, eltávolodás, halál, visszafojtások, tudatalattiba űzött problémák betegségei, okkult dolgok, álmok, örökség. Skorpió jelleg.

Kilencedik ház: - hit
Hit, vallás, filozófia, magasabb tanulmányok, bölcsesség, tudományos ambíciók, külföld, távoli utak, magasabb szellemiség. Nyilas jelleg.

Tizedik ház: - hivatás
A világban kitűzött céljaink, karrier, küldetés, saját irányok, anya, társadalmi elhelyezkedés, eredmények, hatalmi kilátások. Bak jelleg.

Tizenegyedik ház: - szabad kapcsolatok
Szabadon választott társaságaink, hobbi, barátok, segítő protektorok, politika, összeköttetések, társadalmi szocializálódás. Vízöntő jelleg.

Tizenkettedik ház: - eltávolodás
Sötét ház, csapások, korlátok, okkult dolgok, mély szellemiség, feldolgozhatatlan karma, zárt intézetek, krónikus betegségek, titkok. Halak jelleg.

Vissza az Asztrológiai Fogalomtár kezdő oldalára

Fogalomtár - asztrológiai házak


Kezdőlap - Astrology In English - Asztrológiáról mindenkinek - Asztrológia és pszichológia - Asztrológiai tanácsadás
Bűvös-Bájos MÁGIA - Karma Asztrológia - Symbolon - Tarot Akadémia - Meditáció - Horoszkópkészítés
ASZTROLÓGIA Fogalomtár: Díjtalan Mini Tanfolyam - Olvasnivalók
Ajánlott linkek, klubok, programok - Imolai Judit asztrológus - Elérhetőségek
Rendezvényszervezés Jósda
Kapcsolat-Klinika Csoport - Holdasszony
* Általános Szolgáltatási Feltételek (pdf)
* Adatkezelési Elvek (GDPR) (pdf)

Astrologia
Imolai Judit Asztrológus honlapja
telefon: 20/9462293    e-mail: Astrologia - ügyfélszolgálat        

A honlap számítástechnikai munkáit Budavári László AsztrálFény gondozza.