Fogalomtár - Tűz, Föld, Levegő, Víz - asztrológiai elemek

Fogalomtár:

Asztrológiai elemek


Fogalomtár - asztrológiai elemek

Vissza az Asztrológiai Fogalomtár kezdő oldalára

I. rész:
Tűz, Föld, Levegő, Víz - asztrológiai elemek

A világmindenség megteremtése körül a mítoszok illetve alkímiai feltételezések négy elem, a TŰZ, a FÖLD, a LEVEGŐ és a VÍZ alapvető jelenlétét írják le. A két könnyű, energiával töltött elem, a tűz és a levegő a felfelé áradással, a föld és a víz a nehézkedéssel vette ki szerepét a keveredő mozgásban, a világ kialakulásában.
Alkimista nézetek szerint ennek a négy elemnek a pontos arányai adják a Mű létrejöttét. A korabeli (1624) képen a munkafázisok sorrendjében az elemek balról jobbra: föld, víz, levegő, tűz. Hermész szerint a tűz egyesíti a polaritásokat, Empedoklész a négy elemet a dolgok gyökerének nevezte. Arisztotelész az elemeket prima matériának (elsődleges anyag) hívta, amelyek elegyednek tulajdonságaikat egyesítve: a száraz, a hideg, a nedves és a forró változtatásával működtethetjük, alakíthatjuk művünket.

Tűz, Föld, Levegő, Víz - asztrológiai elemek

Tűz, Föld, Levegő, Víz: elemek sorrendje
Az asztrológiai nézet szerint az állatövi jegy (zodiákus) sorrendje a Tavaszponttól számítva a Kos jeggyel indul, és meghatározott sorrendben következnek az elemek egymás után. Az elemtani felosztás adja a dolgok természetének leírását, mintha elképzelnénk: milyen anyag, milyen matéria áll rendelkezésünkre az alkotás során. Vajon milyen ruhát lehet szabni az angol tweed anyagból, és mire jó a szatén, a selyem? A természetszerűségek felismerése horoszkópfejtésnél néha alapvetőbb, mint a szokásos születési uralkodó-elemzés, vagy egyéb megtanult technika - hiszen az Anyag rendeltetése nagyban meghatározó.

Az elemek jelölése:
  TŰZ
TŰZ
FÖLD
FÖLD
LEVEGŐ
LEVEGŐ
VÍZ
VÍZ

A temperamentumok
Hogyan képzelhetjük el az ember lelkét, majd külső fizikai megnyilvánulásait? Az elemek mutatják meg, milyen ismérvek alapján lehet a tizenkét asztrológiai jegyet négy csoportba osztani.

A tüzes (kolerikus) jegyek: KOS, OROSZLÁN, NYILAS - valóban tüzesek, jellemzőjük a szenvedély, a meleg érzés és indulat, a gyorsan fellobbanó érzések, a köznapi értelemben vett tűz. Kíválóan alkalmas emberek úttörőmunkára, kezdeményező előretörésre, vezetésre, példamutatásra, bátrak és optimisták, viszont nem előnyük a kitartás, gondjaik lehetnek a monoton munkák felvállalásánál, a kitartással.

A föld (melankolikus) jegyekre - BIKA, SZŰZ, BAK - jellemző a biztonságigény, röghöz kötöttség, a lassúság, a kitartás és az állhatatosság, a hagyománytisztelet. Nagyon jó értéklátással rendelkező emberek, a materiális érdeklődés kiváló alap a befektetői, gazdálkodói karrierhez, stabil munkatársak és kiszámíthatóak, ellenben nem tudnak kockáztatni, elengedni, nehezen illeszkednek a gyorsan formálódó körülményekhez.

A levegős vagy légies (szangvinikus) jegyek - IKREK, MÉRLEG, VÍZÖNTŐ - jellemzője a mozgékonyság, a könnyedség, a kötetlenség, a szerteágazó figyelem, s nagyon erősen kötődik hozzájuk az intellektus. Friss szellemmel kommunikálnak, igazi társasági emberek, képviselői a diplomáciának és médiának, alaptermészetük az intellektuális mozgás szeretete, de ha röghöz kötnénk őket, elillannának, mint a szél, hamar munkahelyet váltanának.

A vizes (flegmatikus) jegyekhez - RÁK, SKORPIÓ, HALAK - köthető a leginkább az érzékenység, érzelem, a befogadás, a gondoskodás, valamint a bezárkózás. Nagyon mély lelkiséggel képesek empatikus munkakörök betöltésére, emberekkel való foglalkozásra, a környezet érzékelésének jó képességét üzleti területen is magukban hordozzák, azonban nem mindig sikerül függetleníteni magukat hangulataiktól, érzelmi azonosulásuktól.

Az elemek és az energia minőségek kombinációja alkotta a mai pszichológiában is használt NÉGYFÉLE TEMPERAMENTUM, azaz v é r m é r s é k l e t csoportosítását: A gyors és erős adja a kolerikus tüzet, a gyors és gyenge a szangvinikus levegőt, a lassú és erős a melankolikus földet, a gyengéd és lassú a flegmatikus vizet.

Az elemek működése
Az asztrológiai elemek tanulmányozásával megérthetjük, hogy ki hogyan működik a kapcsolatokban: Tüzes, levegős elemek túlsúlya hozza az exekutív szerepet, ez a kezdeményező, jang. Földes, Vizes elemek túlsúlya adja az obligát szerepet, ez a megtartó, jin. Nagyon sok esetben meg lehet állapítani a horoszkóp elemek részvételi arányának tanulmányozásával, milyen betegségekre hajlamos az ember (tüzes, levegős: álmatlanság, stressz, mánia, allergia, balesetek, magas vérnyomás, ízületi problémák; vizes, földes: depresszió, gombák, rákosodás, túlsúly, cukrosság) - természetesen a horoszkópokat mindig egészében és részletesen kell értékelni. Természetes elemtani korrekcióval és diétával nagyon sok betegség tünetei enyhíthetők, illetve gyógyíthatók!

Asztrológiai jegyek triplicitása

YANG
(nappali)
- Tűz - Kos, Oroszlán, Nyilas
YIN
(éjjeli)
- Föld - Bika, Szűz, Bak
YANG
(nappali)
- Levegő - Ikrek, Mérleg, Vízöntő
YIN
(éjjeli)
- Víz - Rák, Skorpió, Halak

Asztrológiai jegyek kvadruplicitása

Négyes felosztás: Jegyek
Kardinális Kos Rák Mérleg Bak
Fix Bika Oroszlán Skorpió Vízöntő
Változó Ikrek Szűz Nyilas Halak

Zodiákus
Zodiákus

Vissza az Asztrológiai Fogalomtár kezdő oldalára

Fogalomtár - asztrológiai elemek


Kezdőlap - Astrology In English - Asztrológiáról mindenkinek - Asztrológia és pszichológia - Asztrológiai tanácsadás
Bűvös-Bájos MÁGIA - Karma Asztrológia - Symbolon - Tarot Akadémia - Meditáció - Horoszkópkészítés
ASZTROLÓGIA Fogalomtár: Díjtalan Mini Tanfolyam - Olvasnivalók
Ajánlott linkek, klubok, programok - Imolai Judit asztrológus - Elérhetőségek
Rendezvényszervezés Jósda
Kapcsolat-Klinika Csoport - Holdasszony
* Általános Szolgáltatási Feltételek (pdf)
* Adatkezelési Elvek (GDPR) (pdf)

Astrologia
Imolai Judit Asztrológus honlapja
telefon: 20/9462293    e-mail: Astrologia - ügyfélszolgálat        

A honlap számítástechnikai munkáit Budavári László AsztrálFény gondozza.